Cum începi o afacere în Galați?

În ultima vreme m-am tot întâlnit cu o prietenă care își dorește să facă altceva. Nu-i îi place locul de muncă actual, nu se regăsește nici în activitate, nici în anturaj. Își dorește să facă mai mult pentru că știe că poate, simte că poate.

Și sunt de acord cu ea. Chiar poate. Are o idee pentru o afacere care o încântă, o reprezintă și o 
entuziasmează. Buuun! Până aici îndeplinește condițiile pentru succes.

Însă nici bine nu a pornit și s-a și blocat. Nu găsește un spațiu potrivit. Cel găsit inițial necesită muuultă investiție (nu are nici măcar o ușă de acces) și se pare că proprietarul nu este cel mai moral om din lume. A tot căutat în tot orașul variante, dar se pare că oriunde s-ar duce ceva nu se leagă, ceva nu se poate și se închid uși.

Decizia de a porni afacerea este cu atât mai riscantă cu cât banii pe care trebuie să îi investească sunt împrumutați.

Atunci o întreb: „De ce ai absolută nevoie ca să pornești afacerea?”.  „Păi de un spațiu”.
Greșit, oameni buni! Am observat acest mod de gândire la mulți dintre noi, inclusiv la mine. O afacere nu funcționează pentru că ai un spațiu. Este exact invers:


Ai un spațiu tocmai pentru că afacerea ta funcționează!

Asta îi spun și prietenei mele: tu ai nevoie de un produs bun și oameni cărora să îl vinzi. Concentrează-te pe vânzări! Începe de acolo de unde ești, cu resursele pe care le ai. Începe cu prietenii, rudele, cunoștințele tale. Vezi CE funcționează și DACĂ funcționează. Modifică din mers și fii atentă la încasări; ele trebuie să depășească cheltuielile. Profitul astfel câștigat îl reinvestești.

Câți dintre voi ați văzut un nou născut alergând? Ca să ajungă să alerge are nevoie să se antreneze zilnic și să facă mici achiziții treptat: mai întâi își ține capul, apoi își descoperă mâinile și le folosește, apoi se rostogolește, stă în funduleț, pleacă de-a bușilea și abia apoi se ridică pe verticală. Și nici atunci nu aleargă. Pune câte un pas, cade, dar nu renunță. Perseverează zilnic până când ajunge să alerge.

Așa este și cu afacerile. Nu te aștepta ca o idee nouă să aibă un așa succes încât să o ia la galop din prima lună. Nu pune pe ideea ta mai multă greutate decât poate duce (locație, sediu, angajați...).

Ce este antreprenorul? Este acea persoană care rezolvă nevoile/problemelor oamenilor...pe profit. Aici e secretul. De asta ai nevoie ca să pornești o afacere în Galați și oriunde te-ai afla. PROFIT. VÂNZĂRI. CLIENȚI.

Antreprenorul este cel care vinde, chiar dacă are sau nu sediu sau angajați.

Începe de unde ești (din bucătăria ta, din curtea ta), folosește resursele  pe care le ai deja (și nu uita de puterea internetului. Folosește-te de el ca să te atragi atenția mai rapid asupra ta), ferește-te să cheltui bani pe care nu îi ai și concentrează-te pe oameni: cum îi poți servi astfel încât să faci profit. Dacă faci așa, într-un an poți avea locația pe care o cauți acum.


Spor la ridicat afaceri bune!

Comentarii

Postări populare