Antreprenori la început sau la ...mijloc :)

Cizmarul umblă cu cizmele sparte” spune un proverb înțelept. Așa e și cu marketer-ul, are pagina de Facebook....neadministrată, iar blogul neactualizat. Asta pentru că are grijă de paginile de Facebook ale clienților, de promovarea lor, de reclamele lor, de vânzările lor, etc., iar de el...nu prea îi mai rămâne timp.

Cu toate acestea, printre picături vreau să vă mai împărtășesc din experiența mea și din proiectele ce vor urma.

În ultima lună am lucrat cu antreprenori din diverse domenii, aflați în diferite etape ale dezvoltării afacerii lor: unii chiar la început, alții....mai pe la mijloc. 😊

Am realizat că cei care au deja o oarecare experiență se confruntă, totuși, cu lipsa clienților (deși produsul sau serviciul livrat este de calitate). Iar cei care sunt la început sunt de-a dreptul confuzi. Aceștia din urmă dau o prea mare importanță imaginii (logo, bannere, spatiu, tapet, încăpere, culori, etc.) în loc să se ocupe de ce este primordial: să facă produsul de calitate și să îl VÂNDĂ.


Ceilalți au făcut deja primele vânzări și acum sunt undeva pe linia de plutire: când pare că afacere o ia din loc, când se oprește brusc. Veniturile fluctuează mult, iar insatisfcația crește la cote alarmante. Ei bine, aici cauzele pot fi diverse: fie s-au grăbit cu ridicarea afacerii și au sărit din pașii de debut, fie nu au construit cum trebuie CREDIBILITATEA. Da, ea e cea care vinde acum.

Oamenii fac alegerea de cumpărare cu mai multă atenție (pentru că acum au de unde alege și de unde se informa) și cumpără de la acele firme sau oameni în care au încredere. Încrederea se construiește atât online, cât și offline. Iar cele două imagini e musai să fie identice.

Dacă un posibil client te găsește pe online, nu va cumpăra imediat de la tine. Va verifica, va compara, va căuta testimoniale, îți va urmări pagina de Facebook. Dacă te întâlnește offline, la vreun eveniment, iar impresia pe care i-o faci va fi bună, atunci l-ai câștigat.

Și invers, dacă un posibil client aude de tine prima dată în offline, la un eveniment sau dintr-o recomandare, fii sigur că te va căuta și în online...așa...să se asigure 😊.

Ultimul antreprenor cu care am discutat vrea să livreze un seminar, deci un conținut informațional/educațional. Când a venit la mine, lucrurile păreau foooarte încețoșate. După aproximativ o oră de discuție lucrurile au devenit clare și, automat, simple.

Când ești la început de drum, apelează cu încredere la un specialist sau la altcineva care a trecut deja prin asta. Vei progresa mai repede și vei economisi TIMP și BANI. Poți aplica principiile pe care le găsești la liber pe internet, dar de cele mai multe ori afacerea ta are nevoie de soluții personalizate. S-ar putea ca în timp să te coste mai mult greșelile din care înveți, decât consultantul pe care ai fi putut să îl plătești și să îl asculți de la început.

De ce îmi bat eu capul cu antreprenorii la început de drum? Eu cred că economia noastră va merge bine și ne va fi tuturor bine dacă acei oameni care au o idee pentru o afacere reușesc să o aplice și să o facă proftabilă. Afacerile mici și mijlocii vor face ca tuturor să ne fie bine. De aceea încurajez ideile bune și vin în sprijinul afacerilor cu produse sau servicii de calitate.

Nu trebuie să așteptăm marii investitori să ne creeze locuri de muncă. Putem și noi să facem asta. O afacere medie poate cu ușurință crea 10-15 locuri de muncă. Iar diversitatea creată de fiecare antreprenor român ne este benefică tuturor. Merităm cu toții produse bune și autentice. 



De aceea doresc să ajut cu tot ce pot pe ce cei care sunt la început de drum....sau la mijloc, dar întâmpină dificultăți.

În perioada următoare voi publica interviuri cu antreprenori gălățeni care au reușit să construiască afaceri profitabile. Vreau să aflu și să împărtășesc cu voi acele elemente prin care trebuie să treacă orice antreprenor. Nu o să le spun „secrete” pentru că nu sunt. Sunt acțiuni care TREBUIE făcute sau situații care trebuie depășite. Ca orice drum inițiatic.

Și da! Are și Galațiul „Steve Jobs-ii” lui. 😃


Urmăriți blogul si pagina de Facebook în perioada următoare. Vor ieși la iveală oamenii de ispravă ai Galațiului. 

Comentarii

Postări populare